Parador Cheranguerán: La Fonda De Toña
After writing about many gourmet restaurants, I already felt like it was time to talk about something typical of my town. This restaurant is located in a Parador: "Parador Cheranguerán". The restaurant is named "La Fonda De Toña", what a creative name, doesn't it?
This Parador not only has a restaurant, but it also has many products on sale, due to its road location, it has many affordable products, such as bottled water, snacks and traditional ones, such as eggnog (rompope) and candies. In addition, for me, the best part of it is that it has an attractive stand where they sell many desserts, such as frappe's, hot beverages, cakes, pies, among other things. For me, it seems a pretty excellent idea not only after having lunch but when there's a need for traveling on road.. nothing better than a sweet appetizer!
Let's start with the environment of this place. The moment I entered I could appreciate garish details, colorful tablecloths, and of course, the Mexican cuisine: handmade tortillas, the unique flavor of the fresh water they offer in this restaurant and the mexican sauces. Definitely, I felt such a traditional atmosphere!
If you are hungry, this is the best option. Why? You will know it down below:
First of all, they welcomed us with some tortilla chips aka as "totopos" and beans, which were pretty delicious.
The main dishes were very complete in both the strong part and its garnishes, but mostly an exquisite traditional flavor, which pleases palates that like regional flavors, typical from the Michoacán State area. Due to its good milieu, it invites me to arrive again, to enjoy a joyful and agreeable space. And of course, its delicious cuisine.
Lastly, I went for my Italian cappuccino (as usual). Also, I got a slice of both pie and cake. Here you have the pics, taken by me:
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Después de haber escrito sobre varios restaurantes gourmet, sentí como que ya era hora de hablar sobre algo típico de mi pueblo. Este restaurante está ubicado en un parador, en el Parador Cheranguerán. El restaurante se llama "La Fonda de Toña", qué nombre tan creativo, ¿no creen?
Este parador no sólo contiene el restaurante, pero también tiene productos en venta, como está en carretera, tiene facilidades como agua embotellada, snacks, y productos tradicionales (rompope, dulces,etc.) Además, para mí, la mejor parte es que tienen un muy vistoso "puesto", en el cual venden postres, tales como frappucchinos, capuchinos, pasteles, pays, entre otras cosas. Me parece una excelente idea no sólo para después de comer, sino para cuando se necesite viajar en carretera: nada mejor que un aperitivo dulce.
Pero bueno, comenzamos con el ambiente de este lugar. Al momento de entrar pude apreciar muchos detalles llamativos, manteles muy coloridos, y claro, la cocina mexicana; tortillas de maíz hechas a mano, el sabor de las aguas frescas, y las salsas mexicanas. ¡Se sentía todo un ambiente tradicional!
Si un día tienes mucha hambre, definitivamente este restaurante es la mejor opción. ¿Por qué? Ya lo verás a continuación:
Primeramente, nos recibieron con unos totopos y frijoles, estaban súper ricos.
Los platillos fuertes estaban muy completos, tanto en su parte fuerte como en sus guarniciones, pero sobre todo un exquisito sabor típico, que complace a los paladares que gustan de un sabor regional, propio de la zona del Estado de Michoacán. De buen ambiente, este lugar invita a regresar y disfrutar de un espacio alegre, grato, con una cocina deliciosa.
Por último, fui por mi capuchino italiano, como siempre. También una rebanada de pastel y pay. He aquí las fotos, tomadas por mí:
-Julissa Dávalos
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